Patří mléčné výrobky ke zdravému životnímu stylu?

O přínosnosti nebo škodlivosti mléka a mléčných výrobků ve zdravé výživě se poslední dobou vedou diskuze mezi laickou i odbornou veřejností. Zda má pravdu jedna nebo druhá strana, není možné jednoznačně říci, obě však mají do větší či menší míry svá tvrzení podložená výzkumy a statistikami. Souhrnem můžeme říci, že je tato problematika vysoce subjektivní a individuální. Proč?
kousky sýra
Jedním z nejčastěji zmiňovaných problémů v souvislosti s mlékem je intolerance laktózy. U některých z nás dojde v dospělosti k útlumu produkce enzymu laktázy štěpícího laktózu, která pak následně není pro tělo využitelná. V důsledku tohoto se projevují průjmy a trávicí obtíže po konzumaci potravin laktózu obsahujících.
Existuje několik dalších argumentů, proč tyto potraviny z jídelníčku vyřadit…

  • Jednou z hlavních motivací bývá hubnutí. Tomu napomůžete vyřazením zejména plnotučných potravin, které obsahují množství kalorií. Efekt je ale u každého jiný.
  • Hodně lidí popisuje zlepšení zažívání poté, co tyto výrobky přestanou konzumovat, což bývá dáváno do souvislosti s laktózovou intolerancí.
  • Řada dermatologů tvrdí, že konzumace mléčného sortimentu podporuje tvorbu akné, přesto se ale nejedná o vědecky prokázaný fakt.
  • Některé studie naznačují zvýšenou incidenci nádorů prostaty a prsou související s konzumací kaseinu. Jiné ale tuto souvislost naopak vyvracejí.

Na druhou stranu uvádíme i některé z tábora názorů o prospěšnosti mléka a výrobků z něj:

  • Mléko obsahuje bílkoviny, mastné kyseliny a řadu prospěšných mikroživin, jmenovitě vitamín D, vitamíny B-komplexu, vápník a další ionty.
  • Studie ukazují, že konzumace plnotučných výrobků je spojena se snížením rizika rozvoje diabetu 2. typu.
  • Jogurty a další potraviny obsahující biokultury obohacují mikroflóru střeva, působí tedy probioticky, a tím podporují správnou funkci zažívání.

mléko a sýr
Je tedy na každém z nás, pro co se ve stravování rozhodne. Jako vždy, i tady platí, že svět není černobílý, a obě varianty mohou být s přihlédnutím k individuálním odlišnostem správné.